[Soekris] - Net5501 Can't see on serial port the boot and shutdown Process

Thorsten M. thenktor at gmx.de
Thu Oct 2 19:05:37 UTC 2008


Perhaps the kernel doesn't have support for console output over serial port.

On Thu, 2 Oct 2008 19:47:59 +0200
"pierrick" <karadoc at free.fr> wrote:

> Hello all!
> 
> I did an install of SmoothWall Express 3 on a Soekris Net5501. This box
> doesn't have a display port so I used the serial port (COM1) to setup my SWE
> 
> I did these customizations:
> BIOS of Soekris for the COM1 19200
> Modify the etc/lilo.conf :
> Code:
> ----------------------------------------------------------------------------
> -----
> boot=/dev/hda4
> map=/boot/map
> install=/boot/boot-bmp.b
> prompt
> timeout=30
> lba32
> default=SmoothWall
> read-only
> root=/dev/hda4
> bmp-colors=13,,12;14,,12
> bmp-table=100p,348p,1,3,
> bmp-timer=74,29,;,,
> append="ramdisk_size=8192 no-scroll panic=30, console=tty0 
> console=ttyS0,19200"
> image=/boot/vmlinuz-2.6.16.53
>    initrd=/boot/initrd-2.6.16.53.gz
>    append="console=tty0 console=ttyS0,19200"
>    label=SmoothWall
> 
> ----------------------------------------------------------------------------
> -----
> Modify the etc/inittab :
> Code:
> ----------------------------------------------------------------------------
> -----
> id:3:initdefault:
> 
> l0:0:wait:/etc/rc.d/rc.halt halt
> l6:6:wait:/etc/rc.d/rc.halt reboot
> 
> si::sysinit:/etc/rc.d/rc.sysinit
> 
> # Trap CTRL-ALT-DELETE
> ca::ctrlaltdel:/sbin/shutdown -h now
> 
> # Run gettys in standard runlevels
> #1:2345:respawn:/sbin/agetty 38400 tty1
> #2:2345:respawn:/sbin/agetty 38400 tty2
> #3:2345:respawn:/sbin/agetty 38400 tty3
> #4:2345:respawn:/sbin/agetty 38400 tty4
> #5:2345:respawn:/sbin/agetty 38400 tty5
> #6:2345:respawn:/sbin/agetty 38400 tty5
> S0:2345:respawn:/sbin/agetty ttyS0 19200 vt100
> ----------------------------------------------------------------------------
> -----
> 
> Modify /etc/profile (to use term VT100 with file termcap)
> Code:
> ----------------------------------------------------------------------------
> -----
> # /etc/profile
> 
> # System wide environment and startup programs
> # Functions and aliases go in /etc/bashrc
> 
> PATH="$PATH:/sbin:/usr/sbin"
> export TERM=vt100
> ulimit -c 1000000
> if [ `id -gn` = `id -un` -a `id -u` -gt 14 ]; then
>    umask 002
> else
>    umask 022
> fi
> 
> USER=`id -un`
> LOGNAME=$USER
> 
> HOSTNAME=`/bin/hostname`
> HISTSIZE=1000
> 
> if [ -z "$INPUTRC" -a ! -f "$HOME/.inputrc" ]; then
>    INPUTRC=/etc/inputrc
> fi
> 
> export PATH USER LOGNAME HOSTNAME HISTSIZE INPUTRC
> 
> for i in /etc/profile.d/*.sh ; do
>    if [ -x $i ]; then
>       . $i
>    fi
> done
> 
> unset i
> ----------------------------------------------------------------------------
> -----
> 
> I did lilo -t -v which was Ok, and then lilo was ok too
> When I boot the system I have the lilo startup, then de Smothwall loading
> (Smoothwall....................) then no more, I can't see the boot process,
> but the SmoothWall is booting right then I have the prompt logon.
> 
> When I log on, its work fin I can make the entire task I want with my
> terminal, I can read the /var/log/dmesg and I did not found any error about
> ttyS0 
> 
> I tried to modify lilo.conf with other append section like only
> console=ttyS0,19200n8 but it still not work
> Can anyone can help me to see the boot process like I have in my
> /var/log/dmesg:
> ----------------------------------------------------------------------------
> -----
> Linux version 2.6.16.53 (root at build) (gcc version 3.3.5) #1 Thu Aug 16
> 12:34:52 BST 2007
> BIOS-provided physical RAM map:
> BIOS-e820: 0000000000000000 - 000000000009fc00 (usable)
> BIOS-e820: 000000000009fc00 - 00000000000a0000 (reserved)
> BIOS-e820: 00000000000f0000 - 0000000000100000 (reserved)
> BIOS-e820: 0000000000100000 - 0000000010000000 (usable)
> BIOS-e820: 00000000fff00000 - 0000000100000000 (reserved)
> 0MB HIGHMEM available.
> 256MB LOWMEM available.
> On node 0 totalpages: 65536
>   DMA zone: 4096 pages, LIFO batch:0
>   DMA32 zone: 0 pages, LIFO batch:0
>   Normal zone: 61440 pages, LIFO batch:15
>   HighMem zone: 0 pages, LIFO batch:0
> DMI not present or invalid.
> Allocating PCI resources starting at 20000000 (gap: 10000000:eff00000)
> Built 1 zonelists
> Kernel command line: auto BOOT_IMAGE=SmoothWall_S0 ro root=304
> console=ttyS0,19200n8 ramdisk_size=8192 no-scroll panic=30
> Initializing CPU#0
> PID hash table entries: 2048 (order: 11, 32768 bytes)
> Detected 433.325 MHz processor.
> Using tsc for high-res timesource
> Console: colour dummy device 80x25
> Dentry cache hash table entries: 65536 (order: 6, 262144 bytes)
> Inode-cache hash table entries: 32768 (order: 5, 131072 bytes)
> Memory: 256168k/262144k available (1507k kernel code, 5508k reserved, 706k
> data, 200k init, 0k highmem)
> Checking if this processor honours the WP bit even in supervisor mode... Ok.
> Calibrating delay using timer specific routine.. 868.60 BogoMIPS
> (lpj=1737217)
> Mount-cache hash table entries: 512
> CPU: After generic identify, caps: 0088a93d c0c0a13d 00000000 00000000
> 00000000 00000000 00000000
> CPU: After vendor identify, caps: 0088a93d c0c0a13d 00000000 00000000
> 00000000 00000000 00000000
> CPU: L1 I Cache: 64K (32 bytes/line), D cache 64K (32 bytes/line)
> CPU: L2 Cache: 128K (32 bytes/line)
> CPU: After all inits, caps: 0088a93d c0c0a13d 00000000 00000000 00000000
> 00000000 00000000
> CPU: AMD Geode(TM) Integrated Processor by AMD PCS stepping 02
> Checking 'hlt' instruction... OK.
> Checking for popad bug... OK.
> checking if image is initramfs...it isn't (no cpio magic); looks like an
> initrd
> Freeing initrd memory: 437k freed
> NET: Registered protocol family 16
> EISA bus registered
> PCI: PCI BIOS revision 2.01 entry at 0xfac61, last bus=0
> PCI: Using configuration type 1
> SCSI subsystem initialized
> PCI: Probing PCI hardware
> PCI: Probing PCI hardware (bus 00)
> NET: Registered protocol family 8
> NET: Registered protocol family 20
> apm: BIOS not found.
> io scheduler noop registered
> io scheduler anticipatory registered (default)
> io scheduler deadline registered
> io scheduler cfq registered
> Generic RTC Driver v1.07
> serio: i8042 AUX port at 0x60,0x64 irq 12
> serio: i8042 KBD port at 0x60,0x64 irq 1
> Serial: 8250/16550 driver $Revision: 1.90 $ 4 ports, IRQ sharing disabled
> serial8250: ttyS0 at I/O 0x3f8 (irq = 4) is a 16550A
> serial8250: ttyS1 at I/O 0x2f8 (irq = 3) is a 16550A
> floppy0: no floppy controllers found
> RAMDISK driver initialized: 16 RAM disks of 8192K size 1024 blocksize
> loop: loaded (max 8 devices)
> Uniform Multi-Platform E-IDE driver Revision: 7.00alpha2
> ide: Assuming 33MHz system bus speed for PIO modes; override with idebus=xx
> AMD5536: IDE controller at PCI slot 0000:00:14.2
> AMD5536: chipset revision 1
> AMD5536: not 100% native mode: will probe irqs later
> AMD5536: 0000:00:14.2 (rev 01) UDMA100 controller
>     ide0: BM-DMA at 0xe000-0xe007, BIOS settings: hda:pio, hdb:pio
> Probing IDE interface ide0...
> hda: ST980815A, ATA DISK drive
> ide0 at 0x1f0-0x1f7,0x3f6 on irq 14
> Probing IDE interface ide1...
> hda: max request size: 512KiB
> hda: 156301488 sectors (80026 MB) w/8192KiB Cache, CHS=16383/255/63
> hda: cache flushes supported
> hda: hda1 hda2 hda3 hda4
> mice: PS/2 mouse device common for all mice
> input: PC Speaker as /class/input/input0
> EISA: Probing bus 0 at eisa.0
> NET: Registered protocol family 2
> IP route cache hash table entries: 4096 (order: 2, 16384 bytes)
> TCP established hash table entries: 16384 (order: 4, 65536 bytes)
> TCP bind hash table entries: 16384 (order: 4, 65536 bytes)
> TCP: Hash tables configured (established 16384 bind 16384)
> TCP reno registered
> klips_info:ipsec_init: KLIPS startup, Openswan KLIPS IPsec stack version:
> cvs2002Mar12_00:19:03
> NET: Registered protocol family 15
> klips_info:ipsec_alg_init: KLIPS alg v=0.8.1-0 (EALG_MAX=255, AALG_MAX=251)
> klips_info:ipsec_alg_init: calling ipsec_alg_static_init()
> ipsec_aes_init(alg_type=15 alg_id=12 name=aes): ret=0
> ipsec_aes_init(alg_type=14 alg_id=9 name=aes_mac): ret=0
> ipsec_3des_init(alg_type=15 alg_id=3 name=3des): ret=0
> TCP bic registered
> NET: Registered protocol family 1
> NET: Registered protocol family 17
> Using IPI Shortcut mode
> RAMDISK: Compressed image found at block 0
> EXT2-fs warning: checktime reached, running e2fsck is recommended
> VFS: Mounted root (ext2 filesystem).
> kjournald starting.  Commit interval 5 seconds
> EXT3-fs: mounted filesystem with ordered data mode.
> VFS: Mounted root (ext3 filesystem) readonly.
> Trying to move old root to /initrd ... /initrd does not exist. Ignored.
> Unmounting old root
> Trying to free ramdisk memory ... okay
> Freeing unused kernel memory: 200k freed
> Warning: unable to open an initial console.
> EXT3 FS on hda4, internal journal
> kjournald starting.  Commit interval 5 seconds
> EXT3 FS on hda1, internal journal
> EXT3-fs: mounted filesystem with ordered data mode.
> kjournald starting.  Commit interval 5 seconds
> EXT3 FS on hda3, internal journal
> EXT3-fs: mounted filesystem with ordered data mode.
> Adding 650624k swap on /dev/harddisk2.  Priority:-1 extents:1 across:650624k
> usbcore: registered new driver usbfs
> usbcore: registered new driver hub
> ohci_hcd: 2005 April 22 USB 1.1 'Open' Host Controller (OHCI) Driver (PCI)
> PCI: Setting latency timer of device 0000:00:15.0 to 64
> ohci_hcd 0000:00:15.0: OHCI Host Controller
> ohci_hcd 0000:00:15.0: new USB bus registered, assigned bus number 1
> ohci_hcd 0000:00:15.0: irq 15, io mem 0xa0005000
> usb usb1: configuration #1 chosen from 1 choice
> hub 1-0:1.0: USB hub found
> hub 1-0:1.0: 4 ports detected
> USB Universal Host Controller Interface driver v2.3
> usbcore: registered new driver usbhid
> drivers/usb/input/hid-core.c: v2.6:USB HID core driver
> CSLIP: code copyright 1989 Regents of the University of California
> PPP generic driver version 2.4.2
> ip_tables: (C) 2000-2006 Netfilter Core Team
> ip_conntrack version 2.4 (2048 buckets, 16384 max) - 232 bytes per conntrack
> IPP2P v0.8.2 loading
> ip_conntrack_pptp version 3.1 loaded
> ip_nat_pptp version 3.0 loaded
> via-rhine.c:v1.10-LK1.2.0-2.6 June-10-2004 Written by Donald Becker
> eth0: VIA Rhine III (Management Adapter) at 0x1e100, 00:00:24:c9:ab:e8, IRQ
> 11.
> eth0: MII PHY found at address 1, status 0x786d advertising 05e1 Link 45e1.
> eth1: VIA Rhine III (Management Adapter) at 0x1e200, 00:00:24:c9:ab:e9, IRQ
> 5.
> eth1: MII PHY found at address 1, status 0x7849 advertising 05e1 Link 0000.
> eth2: VIA Rhine III (Management Adapter) at 0x1e300, 00:00:24:c9:ab:ea, IRQ
> 9.
> eth2: MII PHY found at address 1, status 0x7849 advertising 05e1 Link 0000.
> eth3: VIA Rhine III (Management Adapter) at 0x1e400, 00:00:24:c9:ab:eb, IRQ
> 12.
> eth3: MII PHY found at address 1, status 0x786d advertising 05e1 Link 41e1.
> eth0: link up, 100Mbps, full-duplex, lpa 0x45E1
> eth1: link down
> eth2: link down
> eth3: link up, 100Mbps, full-duplex, lpa 0x41E1
> 
> ----------------------------------------------------------------------------
> -----
> 
> Greetings
> ++
> 
> 
> _______________________________________________
> Soekris-tech mailing list
> Soekris-tech at lists.soekris.com
> http://lists.soekris.com/mailman/listinfo/soekris-tech


More information about the Soekris-tech mailing list